STANOVISKO k Vyhláseniu prezidenta Francúzskej republiky F. Hollanda a kancelárky Spolkovej republiky Nemecko  A. Merkelovej

STANOVISKO k Vyhláseniu prezidenta Francúzskej republiky F. Hollanda a kancelárky Spolkovej republiky Nemecko A. Merkelovej

V súčasnosti čelíme viacerým krízam – utečeneckej, ekonomickej, zamestnaneckej a aj kríze hodnôt. Stojíme pred viacerými otázkami a včera som očakával jasnejšie odpovede od pána prezidenta a pani kancelárky. Musím však konštatovať, že sme sa dočkali len instatného riešenia v podobe hlbšej federalizácie Európy, ktoré potiera národné záujmy. Podľa nich viac centralizácie a unifikácie prispeje k lepšej budúcnosti Európy.

Celý projekt Európskej únie je založený na spoločenstve národných štátov. Rovnocenný dialóg, zodpovednosť, rešpekt voči Bohu či ochota vypočuť si iný názor v EÚ viac a viac absentuje. Sme svedkami toho, že sa EÚ prestáva zaoberať názormi vlastných občanov (iniciatíva One of us). Viacerí politici si z témy utečencov nezodpovedne vytvorili predvolebnú kampaň. A hlas malých štátov v otázke kvót bol umlčaný.

Som presvedčený, že je čas si opäť sadnúť za okrúhly stôl. V úcte a rešpekte obnoviť zmysluplný dialóg a spoločne prijať zodpovedné riešenia. Namietam proti pomýleným volaniam o väčšiu unifikáciu a centralizáciu a aj naďalej sa budem zasadzovať za silné postavenie Slovenska, ktoré spolu s ostatnými suverénnymi členskými štátmi predstavuje budúcnosť Európy.

Postupná integrácia EÚ má byť výsledkom vzájomného konsenzu všetkých členských štátov. Len vtedy budú ďalšie generácie Európanov žiť v pokoji a v mieri na našom kontinente. Z histórie predsa vieme, jednoduché a skratkové riešenia prinesú nepokoj a nestabilitu. A prezident Holland a kancelárka Merkelová by nemali chcieť rozhodovať od vrchstola ako najsilnejší, ale tiež počúvať zdravé uvažovanie zvyšných 26 členských štátov a podľa toho aj konať.

V Štrasbrugu, 8.10.2015

Branislav Škripek

Stiahnuť PDF

Pozrite si videomozaiku z plenárneho zasadnutia (odporúčame zapnúť slovenské titulky)