Spoločné vyhlásenie europoslancov ECPM k vražde slovenského investigatívneho novinára

Europoslanci z Európskeho kresťanského politického hnutia (ECPM), kde pôsobí ako predseda Branislav Škripek, sa vyjadrili k aktuálnej situácii na Slovensku.

Nedávny vývoj na Slovensku – vražda investigatívneho novinára a jeho snúbenice, údajné prepojenie talianskej mafie s vysokopostavenými členmi vlády a trestné oznámenie na ministra vnútra zo strany rešpektovaného prokurátora – vzbudzuje hlboké znepokojnie ohľadom úrovne demokracie a fungovania právneho štátu.

V prvom rade chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám pozostalých  – Jána a Martiny. Dúfame, že ich smrť nebola zbytočná a modlíme sa za pozostalých. Vyjadrujeme našu podporu slovenskej verejnosti, ktorá preukázala obrovské odhodlanie vo svetle nedávnych udalostí. Demonštrácie, ktorých sa minulý piatok zúčastnilo viac ako 120 000 osôb naprieč celým Slovenskom, sú jasným posolstvom pre vládnych predstaviteľov. Legitimita každej jednej vlády v demokratickej spoločnosti – akou je aj Slovensko – pochádza od jej občanov. Veríme, že ich hlas musí byť vypočutý.

V súčasnosti štrukturálne a kohézne fondy predstavujú zdroj veľkej časti príjmov pre viacero členských štátov. Nanešťastie, sú taktiež zdrojom korupcie a podvodov. Korupcia je obrovským ekonomickým a taktiež morálno-etickým problémom pre celú Európu. Je zjavné, že európske investície nemôžu byť posielané do členských štátov bez dôkladného monitorovania. Zodpovednosť musí byť rovnomerne rozdelená medzi poskytovateľom a prijímateľom. Z tohto dôvodu je treba podporovať, aby sa európske agentúry ako Europol a OLAF zapájali do prípadov, kde existuje podozrenie z medzinárodného organizovaného zločinu.

Voláme po nulovej tolerancii voči mafii a jasne odmietame akúkoľvek prítomnosť v štátnych alebo podnikateľských štruktúrach ktoréhokoľvek členského štátu Európskej únie. Slovenskí vládni predstavitelia zjavne nedokážu zabezpečiť vyšetrovanie vraždy a údajného prepojenia na organizovaný zločin bez neakceptovateľného politického zasahovania. Klesajúca dôvera verejnosti a dlhodobé podozrenia z ovplyvňovania policajného vyšetrovania zo strany politikov naznačujú, že situácia je neriešiteľná bez systematickej reformy policajných zložiek a súdnych orgánov. Trváme na tom, že momentálna politická kríza sa dá vyriešiť jedine pokojnou cestou, úprimnou diskusiou s verejnosťou a vyvarovaniu sa akýchkoľvek bezvýznamných politických hier.